پاسخ به سوالات پرتکرار درباره دستگاه جوش

یکی از بهترین و رایج‌ترین روش‌ها برای اتصال دائمی قطعات فلزی به یکدیگر، جوشکاری است. در این روش، به کمک دستگاه جوش؛ با استفاده از حرارت بالا و ذوب کردن قطعات فلزی، یک اتصال دائمی بین آن‌ها ایجاد می‌شود. با توجه به اینکه این روش اتصال از استحکام بالایی برخوردار است به همین دلیل برای اتصال تیرهای ساختمان‌سازی، پل‌ها و در صنایع مختلف مانند راه‌آهن، کشتی سازی، خودروسازی و سایر صنایع به کار گرفته می‌شود. برای اطلاعات بیشتر درباره این دستگاه، به سوالات پرتکرار کاربران درباره دستگاه جوش پاسخ داده‌ایم.

فهرست مطالب:

در پاسخ به این سوال که دستگاه جوش چیست باید گفت که ابزاری است که از آن برای اتصال قطعات فلزی مختلف به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین امر باعث شده که این ابزار کاربرد ویژه‌ای در صنایع مختلف برخوردار باشد. دستگاه جوشکاری با انرژی الکتریکی کار می‌کند و می‌تواند اتصال دائم بین دو قطعه فلزی را برقرار کند. 

چند نوع دستگاه جوش داریم؟

با توجه به اینکه دستگاه جوش یک ابزار کاربردی در صنایع مختلف به حساب می‌آید،‌ در انواع متفاوتی تولید شده و در دسترس قرار دارد. از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین انواع دستگاه جوشکاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • اینورتر جوشکاری: یکی از کاربردی‌ترین انواع دستگاه جوشکاری به حساب می‌آید که نسل جدید این محصول محسوب می‌شود. اینورتر جوشکاری به دلیل وزن و ابعاد کوچکی که دارد از محبوبیت زیادی برخوردار است. این نوع دستگاه‌های جوش برای کار کردن می‌توانند جریان برق متناوب (AC) را به جریان برق مستقیم (DC) تبدیل کنند. در واقع این نوع دستگاه به یک منبع تغذیه مجهز شده که توسط یک نرم‌افزار جریان بالای خروجی را تنظیم و کنترل می‌کند. 
  • دستگاه جوش ترانسفورماتور: جزو قدیمی‌ترین و ساده‌ترین نوع دستگاه‌های جوشکاری هستند که ابعاد بزرگ و وزن سنگینی دارند. هرچند این دستگاه‌ها در زمان کار صدای کمی تولید می‌کنند اما جرقه‌های آن بسیار زیاد است. 
  • دستگاه جوش دیزل: در مورد این نوع دستگاه جوشکاری باید گفت که در واقع یک نوع ژنراتور است که در شرایط عدم دسترسی به برق مورد استفاده قرار گرفته و انرژی لازم برای جوشکاری را فراهم می‌کند. سر و صدای زیاد و آلودگی باعث شده که این نوع دستگاه جوشکاری محبوبیت زیادی نداشته باشد. 
  • دستگاه جوش رکتیفایر: نوع توسعه‌ یافته ترانسفورماتور جوشکاری محسوب می‌شود. از آن می‌توان برای کار با قوس الکتریکی به صورت مداوم استفاده کرد و پایداری قوس بیشتری را فراهم می‌کند. سرعت و کیفیت جوش با این نوع بسیار بالا بوده و به همین دلیل در پروژه‌های سنگین صنعتی به کار گرفته می‌شود. 
  • دستگاه جوش مگ: دستگاه جوش MAG یا میگ کاربرد زیادی در صنایع دارد که دلیل آن توانای ایجاد جوش‌های عمیق و یکنواخت بر روی قطعه است. در این نوع دستگاه نیازی به الکترود جوشکاری وجود ندارد.

دستگاه جوش اینورتر یعنی چه؟

یکی از انواع دستگاه جوشکاری است که جدیدترین نسل این دستگا‌ه‌ها به حساب می‌آید و برای انجام فرایند جوشکاری می‌تواند برق متناوب یا AC را به برق مستقیم یا DC تبدیل کنید. در واقع این نوع دستگاه جوشکاری به یک منبع تغذیه مجهز شده که توسط یک نرم‌افزار کامپیوتری جریان بالای خروجی را تنظیم و کنترل می‌کند. وزن و ابعاد کوچک این دستگاه باعث محبوبیت آن در بین جوشکاران شده است. 

دستگاه جوش چگونه کار می‌کند؟

رایج‌ترین روشی که امروزه برای جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد،‌ جوشکاری با الکترود است. در این روش گرما از دستگاه به میله‌ای به نام الکترود منتقل شده و عملیات جوش و اتصال دو قطعه انجام می‌شود. دستگاه جوش به یک ترانسفورماتور مجهز شده که می‌تواند ورودی AC را به ولتاژ بالاتر تبدیل کرده و این ولتاژ بالا را به الکترود انتقال دهد. در این فرایند بین الکترود و قطعه کار قوس الکتریکی به وجود می‌آید که باعث گرم شدن و ذوب شدن ماده و جوش خوردن آن‌ها به یکدیگر می‌شود. 

دستگاه جوش چند وات برق مصرف می‌کند؟

در دستگاه‌های جوش اینورتر میزان مصرف برق در مقایسه با دستگاه‌های جوش سنتی به مراتب کمتر است. البته که میزان برق مصرفی به میزان قابل توجهی به توان دستگاه بستگی دارد؛ به عنوان مثال در یک مدل اینورتر با توان 200 وات میزان مصرف برق در حدود 4 تا 5 کیلووات است در حالی که این میزان در دستگاه‌های سنتی به 9 تا 10 کیلووات می‌رسد. 

چگونه از دستگاه جوش استفاده کنیم؟

در پاسخ به این سوال که چگونه با دستگاه جوش کار کنیم باید گفت که استفاده کردن از دستگاه چند مرحله دارد:

  • روشن کردن دستگاه: برای شروع جوشکاری ابتدا باید دستگاه را روشن کرده و تنظیمات اولیه مربوط به آمپر خروجی و سایر ولوم‌ها را با توجه به نوع جوشکاری تعیین کرد. 
  • متصل کردن کابل‌های اتصال و الکترود به دستگاه جوش: در این مرحله پس از روشن کردن دستگاه باید کابل‌های مورد نیاز مانند انبر جوش و انبر اتصال را به دستگاه و قطعه فلزی متصل کرد. اتصال این کا‌بل‌ها در زمان جوشکاری منجر به ایجاد قوس الکتریکی شده و باعث اتصال دو فلز به یکدیگر می‌شود. 
  • ایجاد قوس الکتریکی در زمان جوشکاری: برای جوشکاری و اتصال دو قطعه به هم باید به اندازه 2 الی 4 میلیمتر الکترود را از قطعه فاصله داده تا به این ترتیب قوس الکتریکی بین آن‌ها ایجاد شود. 

دستگاه جوش چند وات است؟

در خصوص میزان وات دستگاه جوشکاری باید به این موضوع اشاره کرد که به میزان قابل توجهی به توان دستگاه بر حسب آمپر بستگی دارد. با توجه به نوع جوشکاری و قطعاتی که قرار است از این طریق به هم متصل شوند توان دستگاه متفاوت بوده و بر همین اساس میزان وات دستگاه هم متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال در دستگاه‌های اینورتر 200 آمپر، میزان وات در حدود 4 تا 5 کیلووات خواهد بود. 

دستگاه جوش چه مارکی خوبه؟

در پاسخ به این سوال که دستگاه جوش اینورتر چه مارکی خوبه باید گفت که برندهای متعدد خارجی و داخلی وجود دارند که انواع دستگاه جوش در مدل اینورتر و سایر مدل‌ها را طراحی و تولید می‌کنند. برندهای ایرانی همچون اورین الکتریک، آروا، صبا الکتریک، رونیکس و ایران‌ترانس از محبوب‌ترین‌ها در بازار ایران هستند که محصولاتی با کیفیت قابل قبول تولید می‌کنند. دستگاه‌های ساخته شده توسط هر کدام از این برندها دارای یک سری ویژگی‌ها و قابلیت‌ها است که استفاده از آن‌ها را برای شرایط متفاوتی مناسب می‌کند. می‌توانید نقد و بررسی و لیست کامل آن‌ها را در لینک زیر مشاهده کنید.

برای خرید دستگاه جوش به چه نکاتی باید توجه کرد؟

برای خرید دستگاه جوش یک سری نکات وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. در واقع توجه به این نکات باعث می‌شود بتوان دستگاه متناسب با نوع کار و قطعه مورد نظر برای جوشکاری را خریداری کرد. از مهم‌ترین نکات مورد توجه در زمان خرید دستگاه جوش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توجه به نوع و ضخامت قطعه کار
  • نوع الکترود مورد استفاده
  • نوع منبع برق در دسترس
  • موقعیت و زاویه جوشکاری
  • توجه به میزان شدت جریان و ولتاژ مورد نیاز

دستگاه جوش CO2 چه کاربردی دارد؟

یکی از روش‌های پرکاربرد در جوشکاری، استفاده از دستگاه جوش CO2 است. این روش از دوام و استحکام بالایی برخوردار بوده و مقاومت بالایی را به وجود می‌آورد. به همین دلیل از این روش جوش در صنایع بزرگ مانند خودروسازی و به منظور ساخت و مونتاژ قطعات مختلف استفاده می‌شود. از مهم‌ترین صنایعی که از این روش جوشکاری برای اتصال قطعات مختلف استفاده می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • صنایع خودروسازی
  • صنایع عمران و ساختمان‌سازی
  • صنایع نفت و گاز
  • صنایع کشتیرانی

دستگاه جوش چند آمپر بخریم؟

شدت جریان الکتریکی که با واحد آمپر (A)‌ اندازه‌گیری می‌شود، یکی از نشانه‌های قدرت دستگاه جوش به حساب می‌آید. هر چه میزان آمپر آن بالاتر باشد به این معنی است که دستگاه جوش قدرت بالاتری دارد. انتخاب شدت جریان مناسب دستگاه جوش تا حد زیادی به کاربرد آن و نوع جوش بستگی دارد. به عنوان مثال برای جوش دادن قطعات فلزی ضخیم به دستگاه جوش با شدت جریان بالاتر نیاز است. 

چرا دستگاه جوش باعث برق گرفتگی نمی‌شود؟

در خصوص دستگاه جوش باید گفت با اینکه توان و آمپر بالایی دارد اما باعث برق‌گرفتگی نمی‌شود. دستگاه جوش مانند یک ترانسفورماتور عمل کرده و جریان متناوب (AC) را به DC تبدیل می‌کند؛ به همین دلیل باعث برق‌گرفتگی نمی‌شود. در واقع علت اصلی این اتفاق عدم اتصال دستگاه جوش به صورت مستقیم به برق است چون این دستگاه دارای یک ترانسفورماتور است که به عنوان منبع تغذیه جداگانه عمل کرده و برق مورد نیاز را فراهم می‌کند. 

چه موتور برقی برای دستگاه جوش مناسب است؟

در برخی شرایط که دسترسی به منبع برق شهری و یو پی اس وجود ندارد برای جوشکاری و تامین برق مورد نیاز دستگاه جوش، باید از موتور برق مناسب استفاده کرد. بهترین موتور برق برای جوشکاری سیار، موتوری است که از توان مناسب برای تامین جریان ورودی اینورتر برخوردار باشد. برای پیدا کردن توان مناسب می‌تواند به راحتی جریان ورودی را در یک عدد ثابت ضرب کرده و توان مناسب را محاسبه کرد. 

اولین قدم برای محاسبه توان مورد نیاز و حداکثر جریان ورودی باید تک فاز یا سه فاز بودن دستگاه را شناسایی کرد. در صورتی که دستگاه تک فاز باشد باید جریان ورودی دستگاه جوش را در عدد 220 و در صورتی که دستگاه 3 فاز باشد باید جریان ورودی در عدد 330 ضرب شود. عددی که از این عملیات حاصل می‌شود حداقل توان موتور برق مورد نیاز برای کار کردن دستگاه جوش را مشخص می‌کند. 

چگونه آمپر دستگاه جوش را تنظیم کنیم؟

یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای استفاده از دستگاه جوش باید انجام داد، تنظیم کردن آمپر دستگاه جوش است. برای این کار ابتدا باید دستگاه را به منبع برق متصل کرده و انبر جوش را به جریان مثبت و انبر اتصال را به جریان منفی متصل کرد. پس از اتصال انبرها باید دستگاه را روشن کرد. 

پس از روشن کردن دستگاه اینورتر آماده به کار بوده و در این شرایط باید نسبت به تنظیم آمپر اقدام کرد. برای تنظیم آمپر دستگاه باید ضخامت سطح مورد نظر و نوع الکترود بررسی شود و براساس آن جریان مناسب را پیدا کرد. برای تنظیم آمپر دستگاه جوش باید صفحه یا کلید مورد نظر را به سمت راست حرکت داده و برای کاهش میزان آمپر کلید یا صفحه مورد نظر را به سمت چپ حرکت بدهید. معمولا دستگاه‌های جوشکاری دارای یک نمودار چاپی هستند که کاربران با استفاده از آن می‌توانند تنظیمات پیشنهادی آمپر را بر اساس ضخامت قطعه و نوع جوشکاری مشاهده کرده و دستگاه را بر این اساس تنظیم نمایند. 

چگونه دستگاه جوش را تنظیم کنیم؟

یکی از اقدامات مهم برای استفاده از دستگاه جوش این است که با توجه به ضخامت سطح مورد نظر (ورق، نبشی، تیرآهن) الکترود مناسب برای جوش دادن قطعات را انتخاب کنید. همچنین میزان جریان مورد نظر را نیز باید تنظیم کرد. برای تنظیم دستگاه جوش یک فرمول ساده وجود دارد. سایز الکترود مورد نظر را در عدد 35 ضرب کنید، عدد حاصل شده جریان مناسب برای انجام کار با دستگاه است. 

arismanjoosh.ir وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *